Курс загальної фізики для слухачів-іноземців підготовчого відділення


1.2.12. Задачі для самостійного розв’язування

 

1. Автомобіль, маса якого 3т, починає рухатися зі стану спокою по горизонтальній ділянці шляху з прискоренням . Коефіцієнт опору руху 0,02. Визначити роботу, яка виконується за перші 10с руху, середню потужність за цей інтервал часу, миттєву потужність у кінці 10-ї секунди.

Відповідь: .

2.     Тіло масою 100г, кинуте вертикально вниз з висоти 20м із швидкістю 10м/с, упало на землю із швидкістю 20м/с. Знайти роботу по подоланню опору повітря.

Відповідь: .

3.     Бомба масою 250кг падає з висоти 800м. Чому дорівнює її потенціальна і кінетична енергія на висоті 100м над поверхнею землі і в момент падіння на землю? Опором повітря нехтуємо.

Відповідь:                    

4.     Куля радіусом R лежить на поверхні землі. З верхньої точки кулі ковзає із стану спокою тіло, розміри якого набагато менші від розмірів кулі. На якій висоті h над поверхнею землі тіло відокремиться від кулі?

Відповідь: .

5.     Автоматичний пістолет має рухомий кожух, зв’язаний з корпусом пружиною, жорсткість якої . Маса кожуха , маса кулі . Під час пострілу кожух відскакує назад на відстань . З якою мінімальною швидкістю має вилітати куля, щоб пістолет міг працювати?

Відповідь: .

6.     У шкільному досліді з «мертвою петлею» кульку масою m відпустили з висоти (- радіус петлі). З якою силою тисне кулька в нижній і верхній точках петлі?

Відповідь: .

7.     Предмет, маса якого m, обертають на нитці у вертикальній площині. На скільки сила натягу нитки у нижній точці буде більшою, ніж у верхній?

Відповідь:

<  ЗМІСТ  >