Мета роботи: Визначити коефіцієнт корисної дії котла брутто методом прямого та зворотного балансу.
Коефіцієнт корисної дії котла брутто за прямим балансом є відно-шення корисної теплоти до наявної теплоти палива
де Q1 – корисна теплота;
Qн – наявна теплота.
Корисна теплота в котлі – теплота, яка витрачається на підігрівання води, пароутворення та перегрівання пари, кДж/кг або кДж/м3
де D – паровидатність котла, кг/с;
Вр – розрахункова витрата палива, кг/с або м3/с;
hпп, hжв, hкв – ентальпії перегрітої пари, живильної води, котлової води, кДж/кг;
р – величина безперервної продувки, враховується при р > 2%.
Експериментальні та розрахункові дані записуємо в таблицю 13.1.
Визначення енергоефективності котельного агрегату за повною нормативною методикою потребує багато часу та великої кількості дослідних параметрів.
№ досліду | Витрата палива, Вр, кг/с або м3/с |
Продуктивність котла D, кг/с | Параметри пари | Параметри живильної води | Величина продувки, р, % | ККД котла, ηк6б,% | |||
Тиск, Рпп, МПа | Температура, tпп,oС | Ентальпія, кДж/кг | Температура, tжв, oС | Ентальпія кДж/кг | |||||
При спалюванні в котельних агрегатах рідкого та газоподібного палива значне зниження трудомісткості замірів і скорочення часу може бути досягнуто за рахунок використання для визначення складових частин теплового балансу спрощеної методики М.Б. Равича.
Згідно цієї методики ККД котла визначається за методом зворотного балансу
де q2 – втрати теплоти з відхідними газами, %;
q3 – втрати теплоти від хімічного недопалу, %;
q5 – втрати теплоти через огородження котла, %;
Втрати теплоти з відхідними газами визначаються за формулою, %
де tвг – температура продуктів згорання, oС;
Z – розрахунковий параметр, який залежить від складу димових газів, їх температури Z = f(СО2,СО, Н2,СН4, tвг), і визначається за допомогою таблиці, наведеної в [2];
tхп – температура холодного повітря, oС.
Втрати теплоти від хімічного недопалу визначають за формулою, %
де h – коефіцієнт розбавлення продуктів згорання, який характеризує зміну об'єму продуктів згоряння в порівнянні з теоретичним об'ємом, тобто таким об’ємом, коли вони не розбавлені повітрям (визначається за даними аналізу газів)
де (СО2)mах – максимальний вихід СО2, для природного газу (СО2)mах = 11,8%, для мазуту (СО2)mах = 16%;
СО2, СО, Н2, СН4 – вміст складових газів за даними газоаналізатора, %;
р = 1000 ккал/м3 – теплота згоряння 1 м3 не розбавлених повітрям продуктів згорання, %
При повному згоранні СО→0, СН4→0, Н2→0, q3→0.
Втрати теплоти q5 визначаються за допомогою даних [2] або за формулою, %
де Fк – площа поверхні обмурівки котла, м2;
αк, αв – коефіцієнти тепловіддачі від стінки обмурівки конвекцією та випромінюванням, можна прийняти, кВт/(м2К): αк =7,3·10-3, αв=6,7·10-3;
tст, tхп, tогор – температура стінки обмурівки, повітря в котельні, огороджувальних конструкцій, oС.
Дані замірів і розрахунків заносимо в таблицю 13.2.№ досліду | Температура продуктів згоряння, tвг, oС | Температура холодного повітря, tхп, oС | (СО2)max, % | CO2 | Величина Z | Втрати | ηк6б,% | |||||
q2, % | q3, % | q5, % | ||||||||||
Після проведення розрахунків ККД котла за прямим та зворотним балансами необхідно порівняти відхилення значень, та визначити похибку за формулою
Контрольні запитання
Мета роботи: Експериментально визначити коефіцієнт теплопередачі в водяному економайзері.
Для визначення коефіцієнта теплопередачі водяного економайзера необхідно використати рівняння теплосприйняття економайзера, кДж/кг або кДж/м3
де k – коефіцієнт теплопередачі, Вт/(м2·К);
Не – поверхня нагріву економайзера, м2;
Δt – середній температурний напір між грійним та нагрівним середовищем, oС;
Вр - розрахункова витрата палива, м3/с або кг/с.
Тоді коефіцієнт теплопередачі, Вт/(м2·К)
Середній температурний напір визначається за формулою
де \Delta {t_б} = \vartheta ' - {t''_в} |
– більша різниця температур середовищ, oС; |
\Delta {t_б} = \vartheta '' - {t'_в} |
– менша різниця температур середовищ, oС; |
\vartheta ', \vartheta '', t'_в, t''_в |
– температури продуктів згоряння та води до і після економайзера, які визначаються шляхом вимірювання. |
На практиці, як правило, встановлені термометри для замірів температури води на вході в економайзер та на виході з нього, і термометри для замірів температури газів після економайзеру.
Для визначення невідомих значень температури використовують рівняння теплового балансу економайзеру
де І'г, І''г – ентальпії продуктів згорання на вході і виході з економайзера, кДж/кг або кДж/м3;
h'в, h''в – ентальпії води на вході і виході з економайзера, кДж/кг;
Gжв = D·(1 + р/100) – витрата живильної води, кг/с.
Експериментальні та розрахункові дані заносимо в таблицю 13.3.
№ досліду | Витрата палива, Вр, кг/с або м3/с | Температура продуктів згорання | Температура води | Поверхня нагріву економайзера, Не, м2 | Коефіцієнт теплопередачі, k, Вт/(м2К) | ||||
до економайзера, \vartheta ', ^oС |
після економайзера, \vartheta ', ^oС |
до економайзера, t'в, oС | після економайзера, t'в, oС | ||||||
Контрольні запитання
Мета роботи: Визначити величину безперервної продувки, порівняти її із значенням в режимній карті, дати оцінку впливу безперервної продувки на економічність роботи котла.
Фактична величина безперервної продувки визначається з солевого балансу котла за формулою, %
де Щжв, Щкв – лужність живильної та котлової води, яка визначається за даними хімічної лабораторії, мг-екв./л.
Надлишкова безперервна продувка, %
де ррк – величина продувки, наведена у режимній карті котла, %.
Перевитрата палива, пов’язана із надлишковою продувкою, кг/с, м3/с
де D – паровидатність котла, кг/с;
hкв, hжв – ентальпії котлової та живильної води, кДж/кг.
Експериментальні та розрахункові дані заносимо в таблицю 13.4.
№ досліду | Лужність води, мг-екв./л | Паровидатність котла, D, кг/с | Ентальпія води, кДж/кг | Фактична величина продувки, рф, % | Величина продувки за режимною картою, ррк, % | Надлишкова безперервна продувка, Δр, % | Перевитрата палива, ΔВр, кг/с або м3/c | ||
котлова вода, Щкв | живильна вода, Щжв | живильної, hжв | котлової, hкв | ||||||
Контрольні запитання