ПРАКТИЧНА РОБОТА № 5

АНАЛІЗ ФОРМУВАННЯ ТА НАПРЯМКІВ ВИКОРИСТАННЯ ПРИБУТКУ ПІДПРИЄМСТВА

1. Аналіз формування та використання прибутку (збитку).

2. Аналіз показників рентабельності підприємства.

Методичні вказівки до виконання 1-го завдання практичної роботи

Аналіз проводиться за даними Форми № 2 „Звіт про фінансові результати” за два періоди. Аналіз формування та використання прибутку здійснюється з метою виявлення факторів (доходів та витрат), що впливають на суму чистого прибутку підприємства. Методика проведення аналізу наведена в таблиці 5.1.

Таблиця 5.1 – Аналіз формування та використання прибутку підприємства

Продовження таблиці 5.1

Після таблиці зробити висновки щодо:

  •  величини доходів та витрат підприємства;
  •  впливу отриманих доходів та здійснених витрат на суму чистого прибутку (збитку) досліджуваного підприємства.

    Методичні вказівки до виконання 2-го завдання практичної роботи

    Рентабельність – це сума прибутку, що припадає на одиницю виручки, собівартості, активів тощо. Чим вищою є рентабельність, тим ефективніше функціонує підприємство, оскільки саме прибуток уособлює фінансову мету його діяльності. Формулу коефіцієнтів рентабельності вивести досить легко: це відношення прибутку до будь-якого показника, рентабельність якого хочуть визначити. На практиці, як правило, найчастіше використовують показники рентабельності, методика розрахунку яких наведена в таблиці 5.2.

    Таблиця 5.2 – Аналіз показників рентабельності підприємства

    Після таблиці зробити висновки щодо:

    - рівня та динаміки розрахованих показників рентабельності;

    - прибутковості діяльності досліджуваного підприємства в цілому.

  •