ПРАКТИЧНА РОБОТА № 5 АНАЛІЗ ФОРМУВАННЯ ТА НАПРЯМКІВ ВИКОРИСТАННЯ ПРИБУТКУ ПІДПРИЄМСТВА |
1. Аналіз формування та використання прибутку (збитку). 2. Аналіз показників рентабельності підприємства. Методичні вказівки до виконання 1-го завдання практичної роботи Аналіз проводиться за даними Форми № 2 „Звіт про фінансові результати” за два періоди. Аналіз формування та використання прибутку здійснюється з метою виявлення факторів (доходів та витрат), що впливають на суму чистого прибутку підприємства. Методика проведення аналізу наведена в таблиці 5.1. Таблиця 5.1 – Аналіз формування та використання прибутку підприємства Продовження таблиці 5.1 Після таблиці зробити висновки щодо: Методичні вказівки до виконання 2-го завдання практичної роботи Рентабельність – це сума прибутку, що припадає на одиницю виручки, собівартості, активів тощо. Чим вищою є рентабельність, тим ефективніше функціонує підприємство, оскільки саме прибуток уособлює фінансову мету його діяльності. Формулу коефіцієнтів рентабельності вивести досить легко: це відношення прибутку до будь-якого показника, рентабельність якого хочуть визначити. На практиці, як правило, найчастіше використовують показники рентабельності, методика розрахунку яких наведена в таблиці 5.2. Таблиця 5.2 – Аналіз показників рентабельності підприємства Після таблиці зробити висновки щодо: - рівня та динаміки розрахованих показників рентабельності; - прибутковості діяльності досліджуваного підприємства в цілому. |