13.5.1 Облік податкових зобов'язань і податкового кредиту

 

Податкові зобов’язання – загальна сума податку отримана (нарахована) платником податку в звітному періоді та визначена згідно з законом Законом України “ Про податок на додану вартість”

Податковий кредит – це сума, на яку платник податку має право зменшити податкові зобов’язання звітного періоду. Податковий кредит складається з сум ПДВ, сплачених, нарахованих платником податку в звітному періоді, в зв’язку з придбанням товарів, робіт, послуг.

Рахунки 643“Податкові зобов'язання”,644 “Податковий кредит”

застосовуються в таких випадках:

  •  оплата за товари, роботи, послуги надійшла раніше ніж пройшло відвантаження.

  •  перерахована передоплата постачальнику за товари, роботи, послуги.

  •  оформлення податкового векселя при імпортуванні товарів.

    При цьому рахунок 643“Податкові зобов'язання” може мати на кінець звітного періоду тільки дебетове або нульове сальдо. Дебетове сальдо створюється в тому випадку, якщо на балансі підприємства рахуються:

  •  кредиторська заборгованість по авансам отриманим;

  •  кредиторська заборгованість, що виникла в результаті отримання товарів по бартерному контракту;

  •  непогашений податковий вексель чи вексель, погашений в поточному звітному періоді.

    Субрахунок 643 “Податкові зобов'язання” є пасивним. По кредиту субрахунка 643 відображаються суми нарахованих податкових зобов'язань з ПДВ в частині відвантаженої продукції ( виконаних робіт, наданих послуг), строк оплати яких ще не настав, у кореспонденції з дебетом рахунків класу 7 “Доходи і результати діяльності”.

    По дебету субрахунка 643 відображаються суми нарахованих податкових зобов'язань з ПДВ , строк оплати якого до бюджету настав, у кореспонденції з кредитом рахунка 641 "Розрахунки за податками" (субрахунок "Розрахунки за податком на додану вартість").

    Субрахунок 644 “Податковий кредит” є активним. По дебету даного субрахунка відображаються суми ПДВ по отриманих товарах (роботах, послугах), вартість яких відноситься на валові витрати (або підлягає амортизації), але оплата яких у данному звітному періоді не здійснена або відсутні податкові накладні, незалежно від факту оплати за матеріали та послуги. Субрахунок 644 по дебету кореспондує з кредитом рахунків класу 6 “Поточні зобов'язання”. По кредиту субрахунка 644 відображаються суми ПДВ по оплачених товарах, роботах ,послугах та наявні податкові накладні, у кореспонденції з дебетом субрахунка 641 “Розрахунки за податками” (субрахунок “Розрахунки за податком на додану вартість”.

    Сальдо рахунку 644 може бути нульовим ,дебетовим,кредитовим. Якщо на балансі підприємства рахуються тільки кредирська заборгованість за товари, отримані в рахунок бартерного контракту, то сальдо 644 буде на кінець місяця дебетовим. Якщо на підприємстві є тільки дебіторська заборгованість по авансам виданим та передоплата, то сальдо 644 рахунку буде кредитовим.

    Датою виникнення податкових зобов'язань з поставки (продажу) товарів (робіт, послуг) вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

  •  або дата зарахування коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку як оплата товарів (робіт, послуг), що підлягають поставці (продажу), а у разі продажу товарів (робіт, послуг) за готівкові грошові кошти - дата їх оприбуткування в касі платника податку, а при відсутності такої - дата інкасації готівкових коштів у банківській установі, що обслуговує платника податку;

  •  або дата відвантаження товарів, а для робіт (послуг) - дата оформлення документа, що засвідчує факт виконання робіт (послуг) платником податку.

    Датою виникнення права платника податку на податковий кредит вважається дата здійснення першої з подій:

     або дата списання коштів з банківського рахунку платника податку в оплату товарів (робіт, послуг), дата виписки відповідного рахунку (товарного чека) – в разі розрахунків з використанням кредитних дебетових карток або комерційних чеків;

  •  або дата отримання податкової накладної, що засвідчує факт придбання платником податку товарів (робіт, послуг);

  • <Назад    Зміст    Далі>