ТЕМА 7
ВИРОБНИЧА ПРОГРАМА ТА ВИРОБНИЧА ПОТУЖНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА
Мета: закріпити у студентів теоретичні знання та розвинути практичні навички з розрахунку виробничої потужності підрозділів підприємства.
Теоретичні відомості
Центральне місце в плануванні та організації діяльності підприємства відводиться виробничій програмі, плану виробництва та реалізації продукції.
Виробнича програма – це система адресних завдань з виробництва і доставки продукції споживачам у розгорнутій номенклатурі, асортименті, відповідної якості і у встановлені терміни згідно з договорами поставок.
В основу планування виробничої програми покладена система показників обсягу виробництва, яка охоплює натуральні та вартісні показники.
Натуральними показниками виробничої програми є обсяг продукції в натуральних одиницях з номенклатури та асортименту (штуки, тонни, метри тощо).
Номенклатура продукції – це перелік найменувань виробів, завдання з випуску яких передбачено планом виробництва продукції.
Асортимент – це сукупність різновидів продукції кожного найменування, що різняться за відповідними техніко-економічними показниками (за типорозмірами, потужністю, продуктивністю, дизайном тощо).
Вартісними показниками виробничої програми є обсяги товарної, валової, реалізованої, чистої, умовно чистої продукції та ін.
Обсяг товарної продукції підприємства (ТП) містить всю продукцію і послуги, що призначені для реалізації стороннім споживачам. До неї належать:
- готова продукція, в тому числі вироби широкого вжитку (виготовлені як з повноцінної сировини, так і з відходів), призначена для постачання споживачам, а також для різних невиробничих потреб підприємства (ГПшв);
- продукція підсобних і допоміжних цехів, в тому числі електроенергія, пара і вода, вироблені на конкретному підприємстві і призначені для відпуску споживачам, а також для різних невиробничих потреб підприємства (Ппц);
- продукція промислового характеру, виготовлена на замовлення споживача (Пз);
- напівфабрикати, заплановані до відпуску споживачам (НФР);
- продукція навчальних майстерень, що реалізується підприємством на сторону (Пнм);
- тара власного виробництва, якщо у відпускній ціні не врахована її вартість (Твл).
Показник валової продукції (ВП) являє собою вартість готових виробів і напівфабрикатів (виготовлених як з власної сировини, так і з матеріалів замовників) (Qі) з урахуванням встановлених на них виробничих цін (Цi). До валової продукції відносять вартість робіт промислового характеру (Рпх), але вираховують вартість продукції власного виробництва (ВПвл), яка йде на промислово-виробничі потреби всередині конкретного підприємства. Валова продукція підприємства розраховується за формулою:
. (7.1)
Обсяг реалізованої продукції (РП) відрізняється від обсягу товарної продукції на різницю залишків готової продукції на складі на кінець (ЗГПкр) і на початок звітного періоду (ЗГПпр) у вартісному відтворенні. Його можна обчислити за формулою:
РП = ТП – (ЗГПкр – ЗГПпр). (7.2)
Як видно з формули, в розрахунках реалізованої продукції враховується зміна залишків нереалізованої продукції на початок і кінець періоду. Залишок нереалізованої продукції на початок періоду складається із залишків готової продукції на складі і в неоформлених відвантаженнях; відвантажених товарів, строк оплати яких не настав, а також відвантажених товарів, не оплачених в строк покупцями. Залишок нереалізованої продукції на кінець періоду складається із залишків готової продукції на складі, в тому числі неоформлених відвантажень; залишків відвантажених товарів, строк оплати яких не настав.
Обсяг чистої продукції підприємства характеризує додаткову (нову) вартість, створену на даному підприємстві за певний (плановий) період:
ЧП = ТП – (Мв + А), (7.3)
де ЧП – чиста продукція підприємства, грн;
Мв – матеріальні витрати на виробництво продукції, грн;
А – сума амортизаційних відрахувань за відповідний період, грн.
Обсяг умовно чистої продукції визначається:
УЧП = ЧП + А. (7.4)
Крім натуральних і вартісних показників при розробці плану виробництва можна виділити:
– кількісні та якісні;
– абсолютні (ріст та приріст продукції в натуральному вираженні) та відносні (темпи зміни росту і приросту чи зниження у % чи в індексах);
– умовно-натуральні (наприклад, виготовлення двигунів в умовних кВт);
– трудові (нормо-години – скільки годин необхідно відпрацювати згідно з існуючими на підприємстві нормами, щоб виконати заплановані обсяги продукції чи надати послуги).
Основна особливість формування виробничої програми підприємства сьогодні полягає в тому, що цій роботі передує детальне дослідження ринку. В першу чергу вивчають попит на товари підприємства. Він виражає сукупну суспільну потребу, яка складається з множини конкретних, але дуже різноманітних вимог споживачів, що постійно змінюються. Тобто на цьому етапі зіставляють:
– вимоги ринку до товарів;
– цілі підприємства;
– ресурси підприємства (в тому числі виробничу потужність підприємства).
Важливого значення в цих умовах набуває оптимізація виробничої програми, що виражається будь-якою цільовою функцією. Критерії оптимізації можуть бути різноманітні (в залежності від конкретних умов):
– прибуток максимізувати або витрати мінімізувати;
– або за ємністю ринку;
– або за лімітом сировини;
– або за лімітом капітальних вкладень.
Виробнича потужність підприємства – це максимально можливий випуск продукції необхідної якості в передбаченій номенклатурі, за певний час (зміну, добу, місяць, рік), при повному завантаженні обладнання та виробничих площ у прийнятому режимі роботи з урахуванням застосування передової технології, організації виробництва і праці.
Виробнича потужність визначається різними вимірниками: натуральними, умовно-натуральними, вартісними (у багатономенклатурному виробництві).
Розрізняють такі види потужності:
– перспективну,
– проектну,
– ефективну,
– резервну;
– поточну (фактично досягнуту, діючу).
Перспективна виробнича потужність відображає очікувані зміни номенклатури продукції, технології й організації виробництва, закладені в плановому періоді (в перспективі).
Проектна виробнича потужність являє собою величину можливого випуску продукції умовної номенклатури за одиницю часу, задану при проектуванні чи реконструкції виробничої одиниці. Вона є фіксованою величиною, тому що розрахована на постійну умовну номенклатуру і постійний режим роботи. За період проектування (1–2 роки), будівництва (2–5 років) і освоєння потужності (1–2 роки) значно змінюється номенклатура продукції, що випускається, а також ряд технологічних характеристик устаткування. Тому в певний час проектна потужність перестає відображати дійсні можливості підприємства. Вона буде оптимальною за умови, що обсяг, склад і структура запроектованої продукції відповідають обсягу, складу та структурі попиту на цю продукцію.
Ефективна виробнича потужність характеризується тим, що в конкурентних реальних умовах може забезпечити отримання максимального прибутку. Вона менша або дорівнює проектній. Наприклад, на підприємстві є технологічна лінія з випуску продукції, яка не користується попитом. В цій ситуації таку технологічну лінію краще не запускати в роботу, тоді підприємство отримає певну економію матеріальних, трудових і фінансових ресурсів.
Резервна виробнича потужність створюється у певних галузях національної економіки (газовій, транспортній, харчовій тощо) для виконання цільових завдань в екстремальних ситуаціях для покриття так званих “пікових” та сезонних навантажень.
Поточна (фактично досягнута, діюча) потужність підприємства (цеху, лінії, агрегата) визначається періодично у зв’язку зі зміною умов виробництва (номенклатури і структури трудомісткості продукції) або з перевищенням проектних показників.
Отже, вона має динамічний характер і змінюється відповідно до організаційно-технічного розвитку виробництва. Тому її характеризують такі показники:
– потужність на початок розрахункового періоду (вхідна);
– потужність на кінець розрахункового періоду (вихідна);
– середньорічна потужність.
Виробнича потужність одиниці устаткування визначається як максимально можлива кількість продукції, яку виготовлять з його допомогою за певний період часу:
ВПод = Фд : t , (7.5)
де Фд – дійсний фонд часу роботи устаткування протягом певного періоду часу (год.);
t – трудомісткість виготовлення одиниці продукції (нормо-год.).
Якщо на виробничій дільниці (в цеху) підприємства встановлено N аналогічних одиниць устаткування, то виробнича потужність дільниці (цеху) визначатиметься як добуток:
ВПділ (ц) = ВПод ∙ N. (7.6)
Виробнича потужність підприємства загалом визначається як сума виробничих потужностей його провідних цехів.
Вихідна виробнича потужність (ВПвих.) у вартісному виразі, тобто потужність на кінець розрахункового періоду:
ВПвих. = ВПпоч. + ВПвв – ВПвив, (7.7)
де ВПпоч. – виробнича потужність на початку розрахункового періоду;
ВПвв , ВПвив – виробничі потужності відповідно введені та виведені з експлуатації у розрахунковому періоді.
Обґрунтування виробничої програми виробничою потужністю проходить два етапи.
- Визначення максимального обсягу випуску виробів, який має бути забезпечений наявною виробничою потужністю підприємства.
- Обчислення необхідної кількості введення в дію нових (додаткових) потужностей за рахунок технічного переозброєння або розширення підприємства.
Питання для самоперевірки знань
- Що таке виробнича потужність?
- Які рівні її розрахунку існують у межах підприємства?
- Який зміст має вихідна потужність та як її розрахувати?
- Поняття та види виробничої потужності підприємства.
- Чинники формування виробничої потужності підприємства.
Приклади розв’язання задач
Задача 1
У механічному цеху встановлені і діють 45 верстатів типу А і 30 верстатів типу Б. Відповідно випускаються деталі двох видів. У звітному році 260 робочих днів, режим роботи – двозмінний, тривалість зміни – 8 год. Регламентовані зупинки устаткування щозміни становлять 2% від номінального фонду часу для верстатів типу А, 5% – для верстатів типу Б і по 45 хв витрачається для кожного типу верстатів на підготовчо-завершальні роботи. Трудомісткість виготовлення однієї деталі на верстатах типу А – 0,5 нормо-год., на верстатах типу Б – 0,35 нормо-год. Коефіцієнт використання верстатів типу А – 0,8; верстатів типу Б – 0,7. Визначити річну виробничу потужність механічного цеху окремо з випуску деталей типу А і типу Б, а також фактичну кількість виготовлених деталей.
Розв’язання
1. Визначаємо річний фонд часу роботи верстатів за вирахуванням підготовчо-завершального часу:
45 хв = 0,75 год.;
(8 – 0,75)·2·260 = 3770 год.
2. Дійсний річний фонд часу роботи одного верстата типу А:
3770 (1 – 0,02) = 3694,6 год.
3. Дійсний річний фонд часу роботи одного верстата типу Б:
3770 (1 – 0,05) = 3581,5 год.
4. Річна виробнича потужність одного верстата типу А:
3694,6 : 0,5 = 7389 деталей.
5. Річна виробнича потужність одного верстата типу Б:
3581,5 : 0,35 = 10232 деталі.
6. Річна виробнича потужність групи верстатів типу А:
45·7389 = 332505 деталей.
7. Річна виробнича потужність групи верстатів типу Б:
30·10232 = 306960 деталей.
8. Фактична кількість деталей типу А:
332505·0,8 = 266004 деталі.
9. Фактична кількість деталей типу Б:
306960·0,7 = 214872 деталі.
Задача 2
У головного підприємства А, що виготовляє нафтопродукти, виникла потреба в розміщенні проміжних складів С між цим підприємством і головним дистриб’ютором В, D, E, H. На рис. 7.1 наведено координатну схему розміщення об’єктів. Кількість відвантажуваного з заводу А бензину й обсяги його постачання до дистриб’юторів В, D, E, H (тис. т) на місяць наведено в табл. 7.1.
Рисунок 7.1 – Приклад координатної сітки для визначення положення центра ваги (місця розташування проміжних складів)
Таблиця 7.1 – Вихідні дані до прикладу
Найменування постачальника і споживачів бензину |
Постачальник – завод А |
Споживачі (дистриб’ютори) |
|||
В |
D |
E |
H |
||
Місячний обсяг постачання (споживання) бензину, тис. т |
1500 |
250 |
450 |
350 |
450 |
Визначити координати найбільш раціонального місця розташування проміжних складів С.
Розв’язання
Центр ваги визначаємо за допомогою розрахунку його координат і за умови мінімізації транспортних витрат. Для цього використовуємо такі формули:
(7.8)
(7.9)
де , – координати центра ваги; , – координати і-го місця розташування; m – кількість споживачів (дистриб’юторів).
Для нашого прикладу, використовуючи дані з табл. 5.1 і рис. 5.1, можна визначити координати центра ваги так:
Координати і (див. рис. 5.1) дають змогу здійснити попередній пошук місця розташування нових проміжних складів С. Після аналізу наявних транспортних мереж, можливих форм організації транспортування та інших критеріїв і витрат приймаємо рішення про розміщення і розвиток виробничих потужностей основного, допоміжного та обслуговуючого виробництв і сервісу (постачання).
Задача 3
Ткацька фабрика працює в дві зміни (nзм=2 зм/добу), а кількість ткацьких верстатів, встановлених на початок року, mвх=500 од.
Із першого квітня року, що розглядається, було встановлено (введено) mвв =60 верстатів, а з 1 липня – виведено mвив =50 верстатів того самого найменування.
Кількість робочих днів за рік – nр=260 днів, плановий відсоток регламентованих перерв , годинна (паспортна) продуктивність одного верстата –м тканини за годину. Валовий обсяг випуску продукції за рік становить Впр = 7500 тис. м.
Визначити середню виробничу потужність фабрики з випуску тканини за рік і середній коефіцієнт використання цієї потужності.
Розв’язання
1. Визначаємо середньорічну кількість ткацьких верстатів ткацької фабрики:
(7.10)
де – кількість місяців роботи встановлених (уведених) одиниць устаткування ( міс.);
– кількість місяців, протягом яких не працювало виведене з експлуатації устаткування ( міс.);
верстатів.
2. Визначимо максимальний ефективний річний фонд робочого часу для устаткування за формулою:
(7.11)
де nр – кількість робочих днів за рік;
nзм – кількість робочих змін за добу;
Тзм – тривалість зміни, год.;
α – плановий відсоток регламентованих перерв, %.
3. Визначаємо проектну потужність ткацької фабрики за умови максимального використання її ефективного річного фонду робочого часу устаткування:
(7.12)
4. Розраховуємо середній за рік коефіцієнт використання виробничої потужності ткацьких верстатів:
(7.13)
Із виробничого досвіду відомо, що найоптимальніший рівень завантаження устаткування становить . Створення резервних потужностей зумовлене не тільки виробничими потребами призупинення його роботи, а й потребами ринку в певних резервах виробничих потужностей.
Задача 4
На робочому місці за рік (nзм = 1 зм/добу; Тзм = 8 год./зм) обробляється N = 10 тис. деталей. Норма часу обробки однієї деталі становить t = 5 хв/дет.
Визначити, до якого типу виробництва належить робоче місце.
Розв’язання
Для визначення типу виробництва розрахуємо коефіцієнт спеціалізації робочого місця за формулою:
(7.14)
де – номінальний фонд часу роботи на певному робочому місці, од. часу;
– час виконання однієї технологічної операції, од. часу;
– кількість деталей (виробів), що обробляються на певному робочому місці за проміжок часу, що розглядається, шт.
Якщо коефіцієнт , то таке робоче місце належить до масового типу виробництва; при – до великосерійного; при – до середньосерійного; при – до дрібносерійного; при – до одиничного типу виробництва.
Враховуючи, що для нашого прикладу номінальний річний фонд часу роботи на заданому робочому місці дорівнює:
, хв, (7.15)
то коефіцієнт спеціалізації становитиме:
Тобто це означає, що дане робоче місце належить до великосерійного типу виробництва.
Задачі для самостійного розв’язання
- На дільниці механічного цеху встановлені і діють 48 токарних верстатів. Трудомісткість обробки однієї деталі становить 1,2 нормо-год. Дільниця працює в одну зміну, її тривалість – 8 год. Кількість робочих днів у розрахунковому році – 270. Технологічні зупинки устаткування становлять 12,5% щозміни. Очікуваний коефіцієнт використання верстатів – 0,8. Обчислити річну виробничу потужність дільниці та фактичну кількість оброблених на верстатах деталей.
- Механічний цех працює у дві зміни і на початок розрахункового року налічував 60 верстатів. З 1 березня було додатково встановлено 24 верстати, а з жовтня 36 верстатів було виведено з експлуатації. У розрахунковому році 260 робочих днів, 5% робочого часу верстатів витрачається на їх ремонт. Продуктивність роботи одного верстата – 2 деталі на годину. Річний план виробництва деталей – 400 тис. грн. Розрахувати річну виробничу потужність цеху з виробництва деталей і коефіцієнт використання цієї потужності.
- У цеху машинобудівного заводу “Прогрес” три групи верстатів: шліфувальні – 6 одиниць, стругальні – 14 одиниць, револьверні – 15 одиниць. Норма часу на обробку одиниці продукції в кожній групі верстатів відповідно: 0,7; 1,3 та 1,8 год.
Визначити виробничу потужність цеху, якщо відомо, що режим роботи двозмінний, тривалість зміни – 8 год., регламентовані простої устаткування становлять 6% від режимного фонду часу, число робочих днів у році – 251. - Підприємство працює у дві зміни, тривалість зміни – 8 год., кількість верстатів на початок року – 600. З 1 квітня встановлено 50 верстатів, а 1 серпня вибуло 40 верстатів. Число робочих днів у році – 260, плановий процент простоїв на ремонт верстата – 6, продуктивність одного верстата – 5 м. тканини за годину, план випуску продукції – 11500 тис. м.
Розрахувати виробничу потужність фабрики з випуску тканини та коефіцієнт її використання. - На початок планового року виробнича потужність цеху становить 1750 шт. виробів. З 1 серпня в результаті виконання будівельних і монтажних робіт вводиться в дію додаткова потужність на 1450 виробів, у результаті модернізації устаткування й удосконалення технологічних процесів у жовтні вводиться потужність ще на 850 виробів. З 1 серпня в результаті зняття з виробництва застарілого устаткування ліквідується потужність на 980 виробів.
Визначити: вхідну, вихідну та середньорічну виробничі потужності. - Виробнича потужність підприємства на початок планового року при заданій номенклатурі та структурі продукції становить 18,4 млн грн. Протягом року планується приріст потужності за рахунок реконструкції на 1,5 млн грн з введенням 15 лютого і на 6 млн грн з 20 червня. Внаслідок зносу устаткування частка виробничих потужностей вибуває з 18 вересня на суму 1,5 млн грн та з 20 листопада – на суму 7 млн грн.
Визначити середньорічну та вихідну виробничі потужності підприємства. - Фірма XYZ, виробник автокондиціонерів, випускає гаму кондиціонерів М-1 у трьох різних місцях: на потужностях (заводах) А, В і С. Керівництво прийняло рішення виготовляти всі компресори, що є головним вузлом кондиціонерів, на окремих виробничих потужностях заводу D.
Використовуючи метод “центра ваги” й інформацію, наведену в табл. 7.2 та на рис. 7.2, необхідно визначити найбільш раціональне місце розміщення підприємства D, припускаючи, що між обсягами перевезень і транспортними витратами існує лінійна (пряма залежність).
Таблиця 7.2 – Кількість компресорів, які потрібні для кожного заводу
Найменування заводу |
А |
В |
С |
Місячна потреба у компресорах, шт. |
6000 |
8200 |
7000 |
Рисунок 7.2 – Координати підприємств-споживачів компресорів
- Визначте середню виробничу потужність фабрики з випуску тканини за рік і середній коефіцієнт використання цієї потужності (табл. 7.3).
Таблиця 7.3 – Вихідні дані до завдання
9. Визначити, до якого типу виробництва належить робоче місце (табл. 7.4).
Таблиця 7.4 – Вихідні дані до завдання
Позначення вихідних даних |
Одиниця вимірювання |
Варіант вихідних даних |
||||||||||||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
N |
тис. дет. |
12 |
14 |
132 |
11 |
9 |
7 |
8 |
6 |
7 |
8 |
5 |
14 |
4 |
6 |
7 |
nр.д. |
роб. дні. |
20 |
21 |
22 |
21 |
20 |
21 |
20 |
21 |
22 |
21 |
20 |
21 |
22 |
21 |
20 |
nз.м. |
зм/дні |
1 |
2 |
2 |
2 |
1 |
1 |
2 |
1 |
1 |
2 |
1 |
2 |
1 |
1 |
1 |
Тзм. |
год./зм |
8 |
8 |
8 |
7 |
8 |
7 |
6 |
7 |
7 |
7 |
8 |
6 |
8 |
8 |
8 |
t |
хв/дет. |
6 |
7 |
5 |
4 |
3 |
6 |
7 |
4 |
6 |
7 |
5 |
6 |
7 |
8 |
4 |
Варіант вихідних даних |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|
N |
тис. дет. |
9 |
7 |
8 |
12 |
11 |
10 |
16 |
17 |
18 |
15 |
14 |
16 |
17 |
19 |
20 |
nр.д. |
роб. дні. |
22 |
21 |
20 |
22 |
21 |
20 |
21 |
20 |
21 |
22 |
20 |
20 |
21 |
21 |
22 |
nз.м. |
зм/дні |
1 |
1 |
2 |
2 |
2 |
1 |
2 |
2 |
2 |
2 |
1 |
2 |
2 |
2 |
2 |
Тзм. |
год./зм |
7 |
8 |
7 |
8 |
7 |
8 |
7 |
8 |
7 |
8 |
8 |
7 |
7 |
8 |
8 |
t |
хв/дет. |
6 |
4 |
3 |
3 |
4 |
7 |
4 |
6 |
6 |
5 |
14 |
5 |
4 |
6 |
7 |
Використана та рекомендована література
- Бойчик І.М. Економіка підприємства : навч. посібник / Бойчик І.М. – [вид. 2-ге доповн. і переробл.]. – К. : Атіка, 2006. – 528 с.
- Гетьман О.О. Економіка підприємства : навч. посібник / О.О. Гетьман, В.М. Шаповал. – [2-ге видання]. – К. : Центр учбової літератури, 2010. – 488 с. – ISBN 978-611-01-0005-2.
- Іванілов О.С. Економіка підприємства : підруч. / Іванілов О.С. – К. : ЦУЛ, 2009. – 728 с. – ISBN 978-966-364-885-9.
- Макаровська Т.П. Практикум з економіки підприємства : навч. посібник / Макаровська Т.П. – К. : МАУП, 2007. – 184 с. – ISBN 966-608-709-X.
- Організація виробництва : практикум / В.О. Онищенко, О.В. Редкін, А.С. Старовірець, В.Я. Чевганова. – К. : Лібра, 2005. – 375 с.
- Шваб Л.I. Економіка підприємства : навч. посібник / Шваб Л.I. – К. : Каравела, 2007. – 584 с. – ISBN 966-8019-29-6.
Теми рефератів
- Розробка та обґрунтування виробничої програми підприємства.
- Виробничі потужності підприємства: оцінка ефективності використання та напрями її підвищення.
- Оптимізація виробничої потужності підприємства.
- Обґрунтування виробничої програми виробничою потужністю підрозділів підприємства.
Тестові завдання
1. Які з наведених нижче показників не належать до вартісних показників виробничої програми підприємства?
а) товарна продукція;
б) реалізована продукція;
в) витрати на 1 грн товарної продукції;
г) валова продукція;
д) чиста продукція.
2. Загальну вартість усіх видів готової продукції, напівфабрикатів, робіт і послуг виробничого характеру, призначених для продажу або реалізації різним споживачам, називають:
а) товарною продукцією;
б) валовою продукцією;
в) реалізованою продукцією;
г) чистою продукцією.
3. Розробляючи виробничу програму, підприємство повинно враховувати:
а) попит споживачів;
б) державні контракти та державне замовлення;
в) портфель замовлень на продукцію інших споживачів;
г) результати маркетингового дослідження.
4. При розробці плану виробництва використовують такі вимірники:
а) кількісні та якісні;
б) абсолютні та відносні;
в) трудові;
г) натуральні та вартісні;
д) всі відповіді правильні.
5. Перелік найменувань виробів, що випускаються підприємством, визначає:
а) номенклатуру;
б) асортимент;
в) прайс-лист;
г) технологічний регламент;
д) виробничу програму;
е) виробничу потужність.
6. Критерії оптимізації виробничої програми:
а) прибуток максимізувати;
б) мінімізувати ємність ринку;
в) максимізувати витрати;
г) витрати мінімізувати;
д) мінімізувати прибуток;
е) максимізувати капітальні вкладення;
є) максимізувати витрати сировини.
7. Виробнича потужність підприємства – це:
а) оптимальний випуск продукції необхідної якості в передбаченій номенклатурі, за певний час при повному завантаженні обладнання та виробничих площ у прийнятому режимі роботи з урахуванням застосування передової технології, організації виробництва і праці;
б) максимально можливий випуск продукції необхідної якості в передбаченій номенклатурі, за певний час при повному завантаженні обладнання та виробничих площ у прийнятому режимі роботи з урахуванням застосування передової технології, організації виробництва і праці;
в) фактичний випуск продукції необхідної якості в передбаченій номенклатурі, за певний час при повному завантаженні обладнання та виробничих площ у прийнятому режимі роботи без урахування застосування передової технології, організації виробництва і праці.
8. Річну виробничу потужність можна обчислити за такими даними:
а) фонд часу роботи одного робітника і кількість робочих днів у році;
б) продуктивність і річний фонд часу роботи устаткування;
в) трудомісткість виготовлення одного виробу і річний фонд часу;
г) річна виробнича програма з випуску продукції та коефіцієнт використання виробничої потужності підприємства.
9. Розрізняють такі види потужності:
а) максимальна та мінімальна;
б) поточна та перспективна;
в) резервна та проектна;
г) ефективна та неефективна;
д) корисна та некорисна;
е) всі відповіді правильні.
10. Виробнича потужність, що використовується в моменти пікових навантажень, називається:
а) поточною;
б) проектною;
в) резервною;
г) піковою;
д) діючою.