5 Аналіз собівартості продукції та витрати на виробництво
5.1 Зміст, завдання, напрямки, інформаційне забезпечення аналізу собівартості продукції
Собівартість – це вартісна категорія, яка в грошовій формі відображає витрати підприємства на виробництво і реалізацію продукції.
В ринковій економіці, де ціни формуються під впливом гострої конкурентної боротьби, зниження витрат стає ледь не головним джерелом збільшення прибутку.
Розрізняють індивідуальну собівартість – витрати на виробництво тільки одного виробу; загальну (повну) собівартість всієї виготовленої продукції – загальну суму витрат, що припадає на виготовлення продукції певного обсягу і складу; середня собівартість, яка визначається діленням загальної суми витрат на кількість одиниць однорідної продукції.
За обсягом витрат, що входять до собівартості продукції, остання поділяється на виробничу, яка включає витрати, що пов’язані тільки з виробництвом продукції, і повну, що складається із витрат на виробництво і позавиробничих витрат, які пов’язані з реалізацією продукції (витрати на збут).
Визначення величини витрат на одиницю продукції (робіт, послуг) називається калькуляцією собівартості.
Залежно від призначення розрізняють планову, нормативну та фактичну (звітну) собівартість продукції.
Основними завданнями аналізу витрат і собівартості продукції є:
- обґрунтованість планових завдань із собівартості продукції;
- загальна оцінка виконання завдань зі зниження собівартості продукції;
- виявлення і дослідження причин відхилень від планового завдання;
- вивчення структури і динаміки витрат за елементами і калькуляційними статтями;
- оцінка впливу окремих факторів на рівень собівартості продукції;
- виявлення і мобілізація резервів зниження собівартості продукції.
Залежно від поставлених завдань випливають різні напрямки аналізу собівартості продукції і витрат на виробництво:
- узагальнювальний аналіз собівартості продукції;
- аналіз собівартості окремих видів продукції (калькуляцій);
- аналіз витрат на одну гривню продукції;
- аналіз прямих матеріальних і трудових витрат;
- аналіз комплексних витрат;
- аналіз накладних витрат.
Для проведення аналізу собівартості продукції і витрат на виробництво формується інформаційна база на основі планової собівартості продукції; нормативів споживання матеріальних і трудових ресурсів; цін на ресурси і продукцію; первинних документів; рахунків бухгалтерського обліку; статистичної звітності ф. № 5-с “Звіт про витрати на виробництво продукції (робіт, послуг)”; фінансової звітності ф. № 2 “Звіт про фінансові результати”; матеріалів ревізій, спеціальних обстежень та ін.
5.2 Класифікація витрат на виробництво продукції
Залежно від призначення існують різні ознаки, за якими проводиться класифікація витрат на виробництво продукції.
Насамперед здійснюється групування витрат за економічними еле-ментами і статтями калькуляцій.
В основу групування витрат за економічними елементами покладено економічний зміст тих чи інших витрат, незалежно від місця їх виникнення і призначення. Елементи витрат повинні бути економічно однорідними. Класифікація витрат за елементами є єдиною і обов’язковою для всіх промислових підприємств і об’єднань.
Статті витрат відображають величину витрат залежно від місця їх виникнення і призначення. Вони показують, що витрачено, куди витрачено, на які цілі спрямовано кошти.
Єдина для всіх галузей номенклатура калькуляційних статей витрат відсутня, що зумовлено особливостями різних галузей.
В табл. 5.1 наведено номенклатуру елементів витрат та статей калькуляції, які рекомендують “Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16” (П(С)БО16).
Класифікація витрат за економічно однорідними елементами дозволяє:
- оцінити характер виробництва (матеріалоємне, трудомістке, фондомістке);
- визначити величини витрат живої і минулої праці та співвідношення між ними;
- обчислити чисту продукцію підприємства (галузі);
- пов’язати план собівартості з іншими розділами плану підприємства (праця, матеріально-технічне забезпечення, технічний розвиток тощо);
- визначити структуру витрат на виробництво за рік і в динаміці, що дозволить оцінити структурні зміни витрат;
- виявити резерви подальшого зниження витрат на виробництво продукції.
Однак елементи витрат не дозволяють визначити собівартість одиниці продукції, тим більше, якщо виготовляється два і більше її види.
Тому нарівні з формуванням витрат за елементами здійснюється формування витрат за статтями.
Статті калькуляцій можуть містити різні економічні елементи з урахуванням їх ролі у виробництві, тому багато з них є комплексними.
Отже, на відміну від однорідних елементів витрат, статті витрат можуть бути і “змішаними”, тобто включати якісно різнорідні види витрат.
До комплексних (змішаних) статей відносяться статті 8 - 13; статті 1 - 7 однорідні (див. таблиця 5.1)
Залежно від способу віднесення витрат на собівартість окремих виробів їх поділяють на прямі (безпосередньо відносяться на собівартість одиниці продукції) і непрямі (переносяться на собівартість одиниці продукції опосередкованим шляхом, наприклад, пропорційно будь-якому виду прямих витрат).
Таблиця 5.1 – Номенклатура елементів і статей витрат
Елементи витрат |
Калькуляційні витрати |
||
№ |
Назва |
№ |
Назва |
1 |
2 |
3 |
4 |
1 |
Матеріальні витрати |
1 |
Сировина і матеріали |
2 |
Витрати на оплату праці |
2 |
Купівельні комплектуючі вироби, напівфабрикати, роботи і послуги виробничого характеру сторонніх підприємств і організацій |
3 |
Відрахування на соціальні заходи |
3 |
Зворотні відходи (вираховуються) |
4 |
Амортизація |
4 |
Паливо і енергія на технологічні цілі |
Продовження таблиці 5.1
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Інші витрати |
5 |
Основна заробітна плата виробничих робітників |
6 |
Разом |
6 |
Додаткова заробітна плата виробничих робітників |
|
7 |
Відрахування на соціальне страхування |
|
8 |
Витрати, пов’язані з підготовкою і освоєнням виробництва продукції |
||
9 |
Витрати на утримання і експлуатацію устаткування |
||
10 |
Загальновиробничі витрати |
||
11 |
Супутня продукції (вираховується) |
||
12 |
Інші виробничі витрати |
||
13 |
позавиробничі витрати (витрати на збут) |
||
|
Сума статей 1-12 – це виробнича собівартість |
Залежно від змін обсягу продукції всі витрати поділяються на змінні (умовно-змінні) і постійні (умовно-постійні).
Змінні витрати зростають або знижуються залежно від зростання або зниження обсягу продукції (витрати на сировину і матеріали, паливо і енергію на технологічні цілі, заробітна плата виробничих робітників).
Постійні витрати не залежать або мало залежать від обсягу продукції, наприклад, орендна плата, заробітна плата адміністративного персоналу тощо.
5.3 Аналіз витрат за економічними елементами
В процесі проведення аналізу необхідно:
- оцінити структуру витрат;
- абсолютні і відносні відхилення витрат у звітному періоді порівняно з попереднім, а для статей витрат – відхилення порівняно з плановим завданням;
- відносний вплив кожного елемента (статті) на загальну зміну витрат (собівартості).
Схеми проведення аналіза за елементами і статтями витрат наведено відповідно в табл. 5.2 та табл. 5.3.
Таблиця 5.2 – Аналіз витрат за елементами
Елементи витрат |
Попередній період |
Звітний період |
Відхилення (+,-) |
|||
сума, |
питома вага, % |
сума, тис. грн |
питома вага, % |
сума, тис. грн, |
питома вага |
|
А |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
Таблиця 5.3 – Аналіз витрат за калькуляційними статтями
Після узагальненого постатейного аналізу собівартості продукції потрібно приступити до ретельного поглибленого аналізу кожної статті, оскільки лише таким чином можна виявити причини економії (перевитрат) окремих витрат, вишукати резерви зниження собівартості продукції.
5.4 Аналіз витрат за одну гривню продукції
В умовах науково-технічного прогресу проходить неперервний процес оновлення виготовленої продукції. Зниження питомої ваги порівнянної продукції, тобто такої, яка виготовлялася у звітному та попередньому періодах, у досліджуваних періодах звужує базу порівняння, що врешті-решт знижує доцільність зіставлення фактичних значень собівартості виготовленої продукції з плановим завданням і рівнем попереднього періоду. Як наслідок ускладнюється процес аналізу собівартості продукції.
Тому для загальної характеристики змін собівартості продукції на рівні підприємств і галузей промисловості використовується показник витрат на 1 грн продукції, який розраховується за формулою:
де V – витрати на 1грн продукції;
z – собівартість одиниці певного виду продукції;
p – ціна одиниці певного виду продукції;
q – обсяг виробництва певного виду продукції у натуральному вимірі.
Отже, у чисельнику формули (5.1) показано собівартість всієї виготовленої продукції, а у знаменнику – вартість цієї продукції.
В табл. 5.4 наведено результати розрахунків витрат на 1 грн продукції
Таблиця 5.4 – Оцінка витрат на одну гривню продукції
Показник |
Значення показника |
А |
1 |
1. Собівартість продукції, тис. грн: |
7838 |
1.2 за планом, перерахованим на фактичний обсяг і асортимент продукції |
7808 |
1.3 фактична в цінах , прийнятих в плані |
7867 |
1.4 фактична в цінах, прийнятих в плані на продукцію при діючих цінах на матеріали, паливо, енергію |
8103 |
1.5 фактична у діючих цінах |
8103 |
2. Обсяг продукції, тис. грн.: |
8819 |
2.2 за планом, перерахованим на фактичний обсяг і асортимент продукції |
8925 |
2.3 фактично у діючих цінах |
8994 |
3. Витрати на 1грн. продукції, коп: |
88,88 |
3.2 за планом, перерахованим на фактичний обсяг і асортимент |
|
Продовження таблиці 5.4
|
|
|
А |
1 |
|
продукції (р.1.2 : р.2.2) |
87,48 |
|
3.3 фактично в цінах , прийнятих в плані (р. 1.3: р. 2.2) |
|
88,15 |
3.4 фактично в цінах, прийнятих в плані на продукцію при діючих цінах на матеріали, паливо, енергію (р. 1.4: р. 2.2) |
90,79 |
|
3.5 фактично у діючих цінах (р. 1.5 : р. 2.3) |
90,09 |
Наведені в табл. 5.4 дані дозволяють провести факторний аналіз змін рівня витрат на 1 грн. продукції.
Витрати на 1 грн. продукції порівняно з планом змінилися на
(р. 3.5 - р. 3.1):
90,09 – 88,88= + 1,21 коп.,
в тому числі за рахунок змін:
- структури і асортименту продукції (р. 3.2 - р. 3.1)
87,48 – 88,88= – 1,40 коп.;
- рівня витрат (р. 3.3 - р. 3.2)
88,15 – 87,48= + 0,67 коп.;
- цін і тарифів на спожиті матеріальні ресурси (р. 3.4 - р. 3.3)
90,79 – 88,15= + 2,64 коп.;
- цін на готову продукцію (р. 3.5 - р. 3.4)
90,09 – 90,79= – 0,70 коп.
Балансова перевірка:
– 1,40 + 0,67 + 2,64 – 0,70 = 1,21 коп.,
тобто сукупний вплив факторів відповідає загальній зміні витрат на 1 грн. продукції.
ВПРАВИ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ ЗНАНЬ
Контрольні запитання
- Наведіть основні завдання аналізу собівартості продукції.
- За якими ознаками здійснюється класифікація витрат?
- В чому полягають відмінності між елементами та статтями витрат?
- В чому полягають особливості аналізу собівартості за елементами і статтями витрат?
- Розкрийте суть показника “витрати на 1 грн. продукції”. Чим викликане його застосування?
- Які фактори впливають на зміну витрат на 1 грн. продукції?
Практичні завдання для самоконтролю знань
Завдання 1. За даними табл. 1 визначте:
- на скільки змінилась собівартість одиниці продукції за звітом порівняно з планом;
- зміну витрат за звітом порівняно з планом – у цілому, в тому числі в результаті змін:
- а) обсягу виробництва;
- б) собівартості одиниці продукції.
Зробіть висновки за результатами аналізу.
Таблиця 1
Показник |
За планом |
За звітом |
Відхилення |
А |
1 |
2 |
3 |
1. Виготовлено продукції, тис. шт. |
3,0 |
3,2 |
? |
2. Витрати на виробництво продукції, |
315,0 |
340,2 |
? |
3. Собівартість одиниці продукції, |
? |
? |
? |
Завдання 2. За даними табл. 2 оцініть:
- витрати на 1 грн продукції;
- вплив на зміну витрат на 1 грн продукції:
- а) структури продукції;
- б) власне самих витрат;
- в) цін на матеріали за одиницю продукції;
- г)цін на продукцію.
Зробіть висновки за результатами аналізу.
Таблиця 2
Показник |
За планом |
Фактичний випуск продукції |
|||
За плановими нормами та плановими цінами |
За цінами, прийнятими в плані |
За діючими цінами на матеріали та плановими цінами на продукцію |
За фактич-ними цінами |
||
А |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1. Обсяг продукції в діючих цінах, тис. грн |
6726 |
6650 |
6650 |
6650 |
6714 |
2. Собівартість продукції, тис. грн |
5350 |
5354 |
5471 |
5530 |
5530 |
3. Витрати на 1 грн продукції, коп |
? |
? |
? |
? |
? |
Завдання 3 За даними табл. 3 охарактеризуйте структуру витрат на виробництво та тенденції її зміни. Зробіть висновки за результатами аналізу.
Таблиця 3
Елементи витрат |
Витрати |
Відхилення (+, -) |
|||
За попередній період |
За звітний період |
||||
Сума, тис. грн |
Питома вага, % |
Сума, тис. грн |
Питома вага, % |
||
А |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1. Матеріальні витрати |
1873 |
? |
1875 |
? |
? |
2. Витрати на оплату праці |
1605 |
? |
1620 |
? |
? |
3. Відрахування на соціальні заходи |
600 |
? |
608 |
? |
? |
4. Амортизація |
642 |
? |
645 |
? |
? |
5. Інші операційні витрати |
630 |
? |
632 |
? |
? |
Разом |
5350 |
100,0 |
5380 |
100,0 |
? |