8.6. Правила поведінки за столом

Ще у 1707 р. в Росії за наказом Петра І було надруковано книгу, в якій виклали правила поведінки за столом. З часом ці правила зазнали певних уточнень, але загалом вони залишаються без змін.

Дотримання загальновизнаних правил етикету та форм спілкування з людьми під час прийому їжі, вміння красиво їсти, правильно сидіти, використовувати відповідні столові прибори, перш за все говорить про внутрішню культуру людини.

Діловий етикет рекомендує дотримуватися відповідних правил. Наведемо деякі з них [9].

  • Не запізнюйтеся, якщо вас запросили на обід, сніданок, вечерю, чай.
  • Не сідайте за стіл, поки не сядуть дами або поки господар чи господиня не запросять зайняти місце.
  • Не пропонуйте дамі, яку супроводжуєте до столу, ліву руку. Чоловік завжди повинен пропонувати дамі праву руку.
  • Не забувайте, що дама, яка сидить поряд, і особливо з правого боку, має право на увагу незалежно від того, знайомі Ви з нею чи ні.
  • Не знайомтеся після того, як гості сіли за стіл.
  • Не сидіть занадто близько до столу чи занадто далеко від нього.
  • Не кладіть серветку на груди та не затикайте її за комір. Серветку слід покласти на коліна.
  • У першу чергу необхідно обслужити дам.
  • Не можна їсти суп з кінця ложки.
  • Не просіть другу порцію супу.
  • Не нагинайтеся над тарілкою. Тримайтеся по можливості прямо.
  • Якщо бажаєте дістати будь-що, не тягніться через тарілку іншого.
  • Хліб беріть не  виделкою, а рукою. Не кусайте від цілого шматка хліба, його потрібно відламувати. Маслом намазуйте не цілий шматок хліба, а відламаний шматок. Не кришіть хліб у суп.
  • Не їжте з ножа. Ніколи не підносьте ніж до рота. Не накладайте на виделку за допомогою ножа. Беріть на виделку стільки, скільки на неї може вільно вміститися.
  • Не їжте занадто швидко.
  • Не наповнюйте рота великою кількістю їжі.
  • Не розставляйте лікті, вони повинні бути притиснуті до боків. Не кладіть лікті на стіл.
  • Не піднімайте склянку чи келих занадто високо.
  • Не їжте ложкою те, що можна їсти виделкою.
  • Не намагайтеся зачерпнути останню ложку супу, з’їсти останній шматок м’яса і т.п.
  • Не подавайте самі свою тарілку з проханням про другу порцію. Нехай це зробить прислуга. Краще не просити другу порцію взагалі.
  • Не випльовуйте кістки та інше на тарілку, кістку слід покласти із рота на виделку, притулену до губів, а потім на тарілку. Фруктові кісточки треба діставати із рота непомітно на ложку.
  • Краще не просіть сусіда подати будь-що, якщо близько знаходиться прислуга.
  • Не грайтесь серветкою, виделкою чи іншими речами на столі.
  • Не витирайте серветкою обличчя. Нею можна тільки легенько провести по губах.
  • Не повертайтеся спиною до іншого, якщо маєте намір поговорити з сусідом. Не розмовляйте з іншим через сусіда.
  • Не розмовляйте з повним ротом.
  • Не відкидайтеся і не розвалюйтеся на стільці.
  • Намагайтесь завжди бути спокійним.
  • Не читайте листів чи документів за столом.
  • Якщо у Вас упала виделка чи ніж, не соромтеся, попросіть іншу, не надаючи значення тому, що трапилось. Узагалі краще робити помилки, ніж намагатися їх виправити, привертаючи увагу оточуючих.
  • Не користуйтеся за столом зубочисткою, якщо в цьому немає потреби. У крайньому випадку зробіть це непомітно.
  • Не пригощайте.
  • Не пийте багато.
  • Господар чи господиня ніколи не закінчують свою страву першими, зачекають поки закінчать їсти гості. Це особливо важливо, коли подана остання страва.
  • Не просіть другу чашку чаю чи кави, поки всі гості не одержали першої.
  • Не робіть ніяких зауважень щодо страв, які подаються.
  • Не критикуйте ті страви, що подаються до столу.
  • Не відмовляйтеся від будь-якої страви, посилаючись на те, що вона не подобається або вона може зашкодити. Краще відмовитися без пояснень.
  • Не розповідайте за столом про свої хвороби.
  • Не залишайте чайну ложку в склянці чи чашці. Після того, як розмішаний чай чи кава, покладіть її на блюдце.
  • Не згортайте серветку після її використання. Серветку слід недбало покласти на стіл.
  • Не забудьте піднятися з-за столу після того, як встали жінки. Залишайтеся стояти, поки вони вийдуть з кімнати, а потім можна сісти знову, якщо є намір залишитись та палити за столом.
  • Наприкінці не забудьте подякувати господині дому за частування.

Основні поняття і ключові слова: правила поведінки за столом.


  1. Загальні вимоги до проведення ділових прийомів.
  2. Види прийомів.
  3. Правила сервірування столу.
  4. Правила користування столовими приборами.
  5. Послідовність подачі блюд.
  6. Поєднання блюд та напоїв.
  7. Правила поведінки за столом.

  1. Афанасьєв І. Діловий етикет: – 2-е вид., перероб. і доп. – К.: “Альтерпрес”, 2001. – 352 с. – Рос. мовою.
  2. Ботавина Р. Н. Этика деловых отношений: Учебное пособие. – М.: “Финансы и статистика”, 2004. – 208 с.
  3. Галушко В. П. Діловий протокол та ведення переговорів – Вінниця: НОВА КНИГА, 2002. – 223 с.
  4. Данильчук Л. А. Основы имиджа и этикета: Учебное пособие. – К.: Кондор, 2004. – 234 с.
  5. Зусін В. Я. Етика та етикет ділового спілкування: Навч. посібник. –2-е вид., перероб. і доп. – К.: Центр навч. літератури, 2005. – 224 с.
  6. Кубрак О. В. Етика ділового та повсякденного спілкування: Навч. посібник з етикету для студентів. – Суми: ВТД „Університетська книга”, 2001. – 288 с.
  7. Орбан-Лембрик Л. Е. Психологія управління: Навч. посібник. – К.: Академвидав, 2003. – 568 с.
  8. Палеха Ю. І. Ділова етика: Навчально-методичний посібник. – К.: ЄУФІМБ, 2000.– 250 с.
  9. Резніченко В. І., Михно І. Л. Довідник-практикум офіційного, дипломатичного протоколу та етикету. – К.: УНВЦ “Рідна мова”, 2003. – 479 с.
  10. Стоян Т. А. Діловий етикет: моральні цінності і культура поведінки бізнесмена: Навч. посібник. – К.: Центр навч. літератури, 2004. – 232 с.
  11. Тимошенко Н. Л. Корпоративна культура: діловий етикет: Навч. посібник. – К.: Знання, 2006. – 391 с.
  12. Чайка Г. Л. Культура ділового спілкування менеджера: Навч. посібник. – К.: Знання, 2005. – 442 с.